Työntekijöiden edustajilta vetoomus hallituspuolueille: Perukaa työntekijöiden asemaa heikentävät esitykset

Työpaikoilla on tyrmistytty hallituksen kaavailemista työelämän heikennyksistä. SAK:laiset luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa he esittävät oman ja edustamiensa työntekijöiden huolen päättäjille. Yli puolta miljoonaa työntekijää edustava vetoomus luovutettiin tänään hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Vetoomus on ollut tutustuttavissa ja allekirjoitettavissa SAK:laisten liittojen luottamusmiehillä ja työsuojeluvaltuutetuilla 28.8.–16.10. Sinä aikana se sai 5465 varmennettua allekirjoitusta. Nämä henkilöt edustavat yli puolta miljoonaa työntekijää SAK:laisilta aloilta.

Vetoomusta oli tänään luovuttamassa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajille joukko SAK:laisten ammattiliittojen edustajia sekä vetoomuksen allekirjoittaneita.

– Me olemme äärimmäisen huolissamme tavasta ja sisällöistä, joita teidän edustamanne puolueet esittävät suomalaiseen työelämään. Olemme vakuuttuneita, että esitetyillä heikennyksillä ei Suomen taloutta pelasteta, vaan aiheutetaan tuloerojen kasvua ja ihmisten eriarvoisuutta. Suomessa on ollut kautta aikojen hyvin vahva neuvottelemisen kulttuuri ja suurimmat päätökset ovat syntyneet sopien, ei sanellen, muistutti JHL:n järjestöjohtaja Nina Heikkilä.

Tarve vetoomukselle syntyi, kun työpaikkojen henkilöstöedustajat kokivat, ettei työntekijöitä ole kuultu hallitusohjelman valmistelussa eikä sen jälkeen. Vetoomuksella halutaan vielä korostaa, ettei ole liian myöhäistä miettiä uudelleen, ovatko hallituksen esittämät työelämän heikennykset perusteltuja. Suurimmalla osalla ei ole merkitystä valtion talouteen, vaan ne ovat luonteelta enemmän ideologisia.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala painotti, että vetoomuksen viesti on syytä ottaa vakavasti.

– Vetoomuksen allekirjoittaneet luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut vaativat teitä miettimään, ovatko tavoitteenne Suomen tulevaisuudelle siunaus vai kirous. Vaarana on, että tällä menolla te olette ajamassa Suomen työmarkkinoita ennennäkemättömään turbulenssiin.

Vetoomuksen ottivat vastaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Matias Marttinen (kok.), Jani Mäkelä (ps.), Otto Andersson (r.) ja Peter Östman (kd.).

– Kiitos palautteesta. Haluamme käydä keskustelua palkansaajien kanssa ja kuulla myös heidän näkemyksensä, kokoomuksen Matias Marttinen sanoi luovutustilaisuudessa.

Vetoomuksen vaalipiirikohtaiset allekirjoitukset toimitetaan myös hallituspuolueiden kansanedustajille.

Jaa artikkeli muille...