Hallitusohjelma heikentää työntekijän arkea ja oikeuksia

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelma ja valtiovarainministeri Riikka Purran (PS) esittelemä ensivuoden budjettiehdotus sisältävät useita heikennyksiä suomalaisten arkeen. Teollisuuden työntekijät ovathyvin huolissaan näiden heikennysten yhteisvaikutuksesta. Hallitus käy kiinni työsuhdeturvaan,toimeentuloon ja yhdenvertaiseen kohteluun työpaikoilla.

Jatkossa työntekijälle voi antaa kenkää ilman painavaa syytä. Riittääkö esimerkiksi viiden minuutin

myöhästyminen työvuorosta lapsen päivähoidon takia? Me pelkäämme, että tällainen potkulaki johtaakäytännössä irtisanomisiin pärstäkertoimen perusteella.

Hallituksen pakkolakien seurauksena palkanmaksu lomautustilanteissa loppuu jo viikon kuluttua

lomautusilmoituksesta. Ansiosidonnaisen porrastus leikkaa työttömyysturvasta viidenneksen kahdenkuukauden työttömyyden jälkeen. Se ei riipu työttömän aktiivisuudesta tai saatavilla olevista työpaikoista.Hallituksen malli ei palkitse onnistumisesta, vaan rankaisee epäonnisia. Leikkuri jyrää erityisestilapsiperheet, joilta poistetaan lapsikorotukset. Lapsiperheiltä leikkaaminen on kohtuutonta, jopa julmaa.

Suojaosien poistokin on käsittämätön työttömyysturvan heikennys. Työtön ei voi enää ottaa vastaan

lyhytaikaista keikkatyötä. Usein reitti työttömyydestä työelämään kulkee keikkojen kautta. Niillä osoitetaanoma osaaminen ja työnhalu. Hallitus vaikeuttaa työttömien työllistymistä samalla, kun heiltä leikataan.

Orpon hallitus on vieraantunut työntekijöiden arjesta. Korkojen ja hintojen nousun kanssa painivilla

duunareilla on tarpeeksi huolehdittavaa ilman jatkuvaa pelkoa potkuista ja toimeentulonromahtamisesta.On härskiä väittää heikennysten olevan ”Pohjoismainen malli”. Hallitus on hakenut mallinsa Itä-Euroopasta.Siellä heikko työsuhdeturva yhdistyy heikkoihin mahdollisuuksiin vaikuttaa työpaikan asioihin.

Työntekijäpuolen luottamus maan hallitukseen on poikkeuksellisen heikko. Käytännössä kaikki leikkauksetja heikennykset osuvat vain työntekijöihin. Leikkauksia perustellaan velkaantumisella, vaikka samaan aikaansuurituloisten verotusta kevennetään.

Hallituksen piti nujertaa valtiontalouden alijäämä. Hallitus päätyikin nujertamaan suomalaista työntekijää.Kurjistamisralli aloitetaan rajoittamalla työntekijöiden oikeutta osoittaa mieltään hallitusta vastaan. Tämänjälkeen toteutetaan leikkaukset ja työelämäheikennykset. Hallitus ei selvästi halua, että sen toimiakritisoidaan työpaikoilla.

Meillä teollisuuden työntekijöillä on Petteri Orpolle ja Riikka Purralle kaksi vaatimusta: ryhtykää oikeaanvuoropuheluun työntekijöiden kanssa suomalaisen työelämän oikeudenmukaisestauudistamisesta jalopettakaa työntekijöiden arjen ja oikeuksien yksipuoliset heikennykset.

Jaa artikkeli muille...